El 24 de maig de 2015, la candidatura de CiU a Figueres va guanyar les eleccions municipals, i aquest fet va suposar l’oportunitat de seguir el projecte iniciat el 2007 i de fer-lo créixer, adaptant-lo a una realitat social i urbana d’una Figueres que ha canviat moltíssim els últims vint anys. Aquesta victòria electoral suposava per a la nostra candidatura un doble repte: per una banda, portar a terme el projecte polític de CiU a Figueres, i per l’altra, fer-ho amb un pacte de govern i amb un Ple municipal molt més fragmentat.

En un primer moment, l’objectiu va ser garantir l’estabilitat del govern amb el pacte amb el PSC, i així vàrem arrencar el mandat, i vàrem tirar endavant un pressupost -el de 2016-, que, per primera vegada des de 2011, recuperava la inversió a la ciutat, molt necessitada de nous equipaments, sobretot esportius, educatius i sociosanitaris, i d’una important millora de l’espai públic. A la vegada, l’atenció a les persones, fonamental en una ciutat com la nostra, va ser ja aleshores un dels puntals del nostre pressupost.

El que en un inici semblava l’objectiu prioritari -tirar endavant un pressupost que unia dos programes electorals, els de CiU i del PSC-, es va anar enterbolint per interessos partidistes i disconformitats respecte a les prioritats a la ciutat, fins que el pacte va esdevenir  insostenible i vaig assumir com a alcaldessa la responsabilitat de trencar-lo per governar amb minoria, enriquint  el projecte de govern amb les aportacions de tots els grups municipals i no només col·laborant amb un d’aquests grups.

Passats cinc mesos d’aquell trencament, en faig un balanç positiu ja que tenim l’oportunitat, com a CiU/PDeCAT, de governar una ciutat en minoria, buscant els punts d’acord amb tota la resta de formacions polítiques que hi ha al Ple. Aquesta és una imatge i una acció molt més fidels a la realitat que avui conforma Figueres, ideològicament diversa i plural. Una ciutat que necessita consens en el seu model i un futur que l’empenyi amb força cap al progrés econòmic i social.

Hem aprovat el pressupost de 2017. Un pressupost completíssim que recull totes les aportacions dels qui n’hi han volgut fer constructivament. Un pressupost que tirarem endavant i que consolida els grans projectes que seran realitat en els propers dos anys: el nou pavelló poliesportiu, la nova residència pública de gent gran, el projecte de l’escola Carme Guasch, i la millora i rehabilitació del centre històric, entre d’altres. A la vegada, recull les necessitats educatives i d’atenció social, puntals de la cohesió social present i futura, i posa l’accent en la reforma del model comercial, la base econòmica de la nostra ciutat.

Així, arribem a l’equador del mandat amb un govern en minoria de CiU/PDeCAT, una minoria que lidera, com a punta de llança de tots els partits que conformen el fragmentat arc polític del Ple, una Figueres socialment diversa, fruit de la forta empremta de la immigració i on la crisi econòmica ha impactat de forma molt important. Aconseguir el progrés de Figueres és l’objectiu comú, i requereix un esforç enorme i una voluntat d’entesa per part de  tots els qui aspirem a governar-la.

Article publicat al setmanari de l’Empordà el dimarts 6 de juny de 2017