Davant l’encàrrec que se’m va fer per part dels ciutadans de Figueres el maig de 2015 -que el grup de CIU encapçalés un govern amb una majoria destacada respecte la resta de formacions polítiques, que són moltes i que abasten tot l’arc ideològic tant des del punt de vista social com des del punt de vista nacional del nostre país-, he treballat, juntament amb els meus companys del govern, per tirar endavant el nostre projecte de ciutat per la Figueres dels propers anys.

El juny de 2015 vaig buscar la governabilitat necessària per donar seguretat i solidesa a l’avanç del nostre projecte, conjuminant-lo amb el projecte del PSC i afegint-s’hi més tard, Compromís d’Esquerres per Figueres per assolir els 11 que ens donava la tranquil·litat.

Seguretat, tranquil·litat,  força, son conceptes que tenen una accepció positiva en entorns i contextos socials i econòmics expansius, de bonança econòmica, de plena aplicació d’una economia social de progrés.

Però son conceptes que tenen una accepció excloent, quan han d’operar en entorns post-crisi, de canvi social, inestables i de lluita d’aspiracions i anhels socials i suma de diversitats, com l’actual.

En aquest punt es troba Figueres, en el punt d’una ciutat en transformació que des del punt de vista social ha canviat  respecte fa trenta anys i des del punt de vista econòmic segueix basant la seva base productiva en el sector terciaris, de serveis, de comerç i de turisme, com fa trenta anys.

Aquest és el gran repte que el govern de CIU/Partit demòcrata,  a l’Ajuntament de Figueres, un govern en minoria que té el projecte clar, però també té clara la necessitat de sumar voluntats  polítiques de tot l’arc ideològic social i nacional que conformen el Ple municipal.

Abandonar el sectarisme i sumar complicitats. Hi ha d’haver un necessari contrast de projectes però a la vegada buscar les complicitats necessàries entre les forces polítiques per allò que beneficia el conjunt. Aquestes  han estat els regles de joc que han permès aprovar el Pressupost de l’Ajuntament de Figueres per al 2017, un pressupost de pràcticament 60 milions d’euros, que s’ha fet esperar.

Aquest es el pressupost que ha sortit d’un crisi que ha regenerat el curs polític municipal iniciat  el 2015 i que té per davant dos anys de feina, molta feina, però a la vegada il·lusió i voluntat de diàleg per portar a terme allò que creguem que necessita la nostra Figueres plural, diversa, dinàmica, viva i en plena transformació. Per traçar un horitzó de futur per la ciutat que beneficïi  a tots.

Article publicat al diari El Punt-Avui el diumenge 9 d’abril de 2017