1. Bon dia a tothom. Estem a punt de començar el xat en directe amb Marta Felip. La trobada durarà una hora, aproximadament. Tindran prioritat les preguntes que no siguin reiteratives d’un mateix tema. Si queden qüestions pendents passaran al següent xat. Benvinguts i benvingudes. Endavant, Marta.

» Bon dia a tothom, i bona pluja

2. Bon día Marta , el segon CAP quan entri en servei hi haura parking public i obert? Merci

» S´està construïnt el segon CAP de Figueres al Rally sud, i el projecte de la Generalitat preveu la urbanització de tot l´exterior i enjardinament. Al costat d´aquest solar, haurem d´habilitar pàrquing, i serà gratuït sempre que es garanteixi la rotació i hi hagi lloc per aparcar per les persones que van al CAP. Si veiem que aquesta rotació no es produeix i sempre està ocupat per cotxes que no es mouen durant ot el dia, haurem de preveure algun mecanisme de pagament , encara que sigui un preu simbòlic per garantir la rotació.

3. Bon dia, tornarà el correfoc i festes populars que s´han perdut? Quina intenció hi ha?

» Crec que les Fires i festes de Santa Creu són una gran mostra de la cultura popular de Figueres. A Figueres varem tenir una mala experiència amb el correfoc i això ha fet que durant molts anys, no se n´organitzés cap més. No sóc contraria als correfocs, però tampoc és imprescindible, hi ha molta varietat d´expressions de cultura popular a les Fires i festes de Santa Creu de Figueres

4. Bon dia, com a suggerència humil, per donar més caire festiu a la ciutat s´ha pensat o hi hauria cabuda com el cas d´altres municipis (Olot…) fer banderes de la ciutat i vendre-les a un preu econòmic o gratuïtes per engalanr la ciutat els dies de la santa creu 2018?

» És una bona iniciativa, m´ho apunto. Moltes gràcies ¡¡¡

5. Bon dia, pensa convocar eleccions després que no tingui crèdit com alcaldessa ni al seu propi partit? En cas contrari que pensa fer per retornar Figueres a l´alçada que es mereix i sortir de invents de ultima hora i mediocritat de la majoria de partits del consistori. Gràcies!

» Quan fas aquesta pregunta, demostres que desconeixes totalment el règim electoral dels ajuntaments. Els alcaldes no convoquem eleccions, les eleccions municipals es convoquen conjuntament pel Govern estatal, el mateix dia a tot l´Estat espanyol. Els mecanismes per canvi d´alcaldia són promoure una moció de censura i guanyar-la. Res de tot això s´ha produït a Figueres, i un govern en minoria és una pràctica molt habitual ens els ajuntaments d´avui dia, quan hi ha molts partits en el Consistori Crec que el lideratge de CIU a l´Ajuntament de Figueres és clar, i el que hem de fer com a govern és dur a terme el nostre projecte buscant la col.laboració de la resta de partits que hi ha a l´ajuntament, com s´ha fet per l´aprovació dels Pressupostos d´aquest any 2017.

6. Perqué cada cop que feu un acte, ocupeu tota la plaça de l´escorxador? Pocs aparcaments que hi han i en treieu cada dia més. Teniu varies plaçes per fer-ho i aixó evita que la gent vingui a figueres. Perqué l´esplanada que està a la carretera de Llançà amb aquests dies de pluja i els forats que hi ha, es impossible entrar amb el coche!!

» Des de l´any passat estem treballant per a que la zona est de Figueres, des de l´aparcament de la carretera de Llançà fins a la plaça de l´Escorxador sigui una bona porta d´entrada a Figueres pels visitants i també puguin aparcar-hi els figuerencs. Per això, ara arreglarem aquesta esplanada de la carretera de Llançà, asfaltant-la i posant-hi llum, per a que hi hagi molt aparcament gratuït. Aquest aparcament fa que molta gent deixi el cotxe allà i entri a peu cap al centre de Figueres, pel circuït que hem arreglat a la Plaça Tarradelles. Fent activitat a la plaça de l´escorxador, també afavorim els comerços d´aquella zona, fent-hi arribar gent, que d´altra manera , no hi aniria.

7. Hola bon dia Sta. Felip, en l´ultima trobada amb els lectors vaig fer.li una pregunta del perque a Figueres tenim molts emigrants en comparacío amb altres poblacións en tenim mes del 30% de la poblacio de Figueres i la pregunta era si voste sabia el perque, li vaig fer esment de informacions reals de la Diputacío de Girona i voste en aquell moment va dir que no estaba prou assebantada d´aixo. Avui li faig la mateixa pregunta, perque en continuen arribant i la majoria gaudin del serveis socials dels figuerencs. Es que son vots cautius per las diferentes eleccións. Gracies.

» A Figueres ara mateix, amb xifres recents que hem aprovat al Ple municipal tenim un 27% de població immigrada. Aquesta poblaició arriba principalment a partir de l´any 1997, any a partir del qual Figueres creix a raó d´uns 1.000 habitants l´any fins arribar als 46000 actuals. El fet que arribin i es quedin a Figueres, vé provocat per varis motius, per l´existència de familiars que havien arribat prèviament, per haver-hi llocs de treball al sector de la construcció o dels serveis, per ser el corredor natural cap a França i la resta d´Europa. Actualment, n´arriben amb molt menor nombre per processos de reagrupament. Respecte el comentari que fa de les eleccions, i els vots captius, va equivocat: la població immigrada, o de països que no siguin membres de la Unió europea, o que tingui un tractat específic amb Espanya, no pot votar.

8. Senyora Alcaldessa, veig que la gent no recull les merdes de gossos i els agents cívics i municipals no fan res,

» Estem fent una campanya molt intensa en relació a la gent que no recull els excrements del seu gos. S´han obert uns 60 expedients des que hem començat la campanya.

9. Com pot ser un embalat tant ” petit ” , per tanta gent de Figueres que vol escoltar els conçerts de fires .. .. Els conçerts es podrien fer al teatre el Jardí o a un embalat amb mes capacitat de públic. Les cadires s ´haurien de fer pagar 5 Euros, al menys no anirien tanta gent gran , ahir des de les 4 de la tarde ja feien cua, pel concert de les 7 .

» L´envelat de Festa major és un gran èxit, els concerts són molt bons i agraden molt. Al teatre Jardí no és possible perqué durant la Festa Major, s´hi fa teatre, i altres espectacles i el pati de butaques no permetria el ball. També és necessari que es faci en un lloc cèntric perqué s´hi pugui anar a peu.

10. Benvolguda alcaldesa, com és que la font de la plaça la Palmera és buida de fa temps? Ara han tret les sortides d´aigua i l´han pintada de blau. No es que faci molt bona imatge…

» La font de la Plaça de la Palmera està buida perqué s´està arreglant aquests darrers mesos. Hem restaurat les dues fonts i s´ha fet tractament a les parets i fons de la font, per això està pintada de color blau, que és una capa de tractament. Quan estigui el tractament acabat tornarà amb funcionar.

11. Els comptes de l´ABS de l´Escala a on podem trobar-los ? Transparència amb els diners públics.

» L´ABS de l´Escala està gestionada per la Fundació salut Empordà, juntament amb l´Hospital de Figueres i el centre sociosanitari Bernat Jaume
Si ho sol.licita, allà podrà trobar la comptabilitat d´aquesta ABS

12. Bon día Marta, les illetes de la ronda sud la senyalitzacio vertical es inexistent i la que hi ha es d´abans de la picó, la pensseu modernizar? Gracies

» Prenc nota i repasso aquesta senyalització. Moltes gràcies.

13. Com és que els pressupostos es van aprovar al mes d´abril i no al passat mes de desembre o gener que seria el més coherent?

» Perquè al desembre no hi havia acord entre els dos grups que formàvem el govern, CIU i PSC, tal i com es va veure al finals de gener quan vàrem trencar el pacte de govern. Des del mes de febrer vaig treballar per tenir uns pressupostos que recollíssin el màixm consens de tots els grups municipals, i així ha passat, aprovant-los inicialment el mes d´abril i havent-se d´aprovar definitivament aquest mes de maig.

14. FINAL: Fins aquí arriba el temps d’avui del xat. Queden preguntes pendents per a la pròxima trobada. Gràcies a tothom per haver participat!

» Gràcies a vosaltres per l´interès. Fins la pròxima ¡¡¡