1. Bona tarda, comencem el xat amb Marta Felip, candidata de CiU. La trobada digital està destinada a tractar els temes de la campanya electoral i el seu programa de govern, tal com hem fet amb la resta d’alcaldables de Figueres. Endavant.

» Bona tarda a tothom, a disposar

2. Bona tarda. Com té previst resoldre el tema del pas a nivell. Gràcies i sort. JOAN

» Bona tarda Joan. Hem demanat al Ministeri de Foment que soterri les vies , i ens ha ofert una solució tècnica que es pressuposta en uns 50 milions d´euros. Ells redactarien el projecte però no volen pagar l´obra. I aquí estem, a veure com trobem el finançament de 50 milions d´euros , en el moment en que es recuperi l´economia de la Generalitat ens podrien ajudar i la resta amb finançament municipal

3. És bo veure com un candidat s´envolta de gent jove i amb esperit positiu, tant a la candidatura com a l´Ajuntament, aquesta aposta significa una regeneració de convergència?

» La candidatura de CIU combina gent amb més experiència amb bastants candidats joves. A Figueres tenim gent jove i molt preparada que crec que són la millor aposta que pot fer una candidatura, perquè combinen capacitat, il·lusió i ganes d´implicar-se´ n la ciutat. Sí, es una aposta per la regeneració.

4. En el seu programa porta el tema Bid´s com una ajuda al comerç. M’agradaria que expliques que són les Bid´s. i que hem raoni en que beneficiaria als petits comerços.

» La proposta del BID en el programa electoral, vol aconseguir la potenciació del centre comercial a cel obert. Són àrees d´autogestió comercial, on els propis comerciants gestionen les taxes que reverteixen en l´espai públic, a través d´accions com la neteja, la vigilància o la dinamització a través de concerts, actuacions, i tot allò que doni un valor afegit a la zona comercial

5. Sra. Felip, trobo força denigrant el tracte que vostè ha donat a un senyor a través de les xarxes socials a propòsit del seu sou. Creu que és la millor manera de sortir a guanyar-se els electors? La gent de Figueres no ens mereixem respecte, respostes honestes i informació veraç?

» El que jo trobo denigrant és utilitzar les xarxes socials per difondre mentides i injúries. Que se m’acusi d’amagar el que cobro, quan fa 4 anys que el meu sou és totalment públic i s’intenti fer creure que arribo a 120.000 euros a l’any, no és honest ni és informació veraç.

6. Tornaran a ampliar l´aparcament dels autobusos de la Ronda del Parc.

» L’aparcament de busos, a l’espai gratuït que vàrem habilitar a la Ronda del parc, no va ser molt utilitzat l´any passat, per això el vàrem reduir a la meitat. Ara sembla que hi ha una mica més d’ús d’aquest aparcament, però esperarem a veure com va la temporada d’estiu abans de pensar en canviar res.

7. Es pot comprometre a racionalitzar la despesa en càrrecs de confiança i donar més protagonisme al coneixement i l´expertesa de funcionaris de l´Ajuntament. Gràcies per la seva atenció.

» He explicat sempre que la despesa en càrrecs eventuals suposa només el 1,96% de la despesa total de personal de l´ajuntament. La resta (el 98,04%) són funcionaris o laborals. Els càrrecs de confiança no treuen cap funció ni responsabilitat de la que fan els funcionaris sinó que fan funcions de suport als polítics, o de direcció d´àrees i tenen major disponibilitat. Trobo més honest que aquest llocs de suport als polítics siguin ocupats per càrrecs de confiança, que pleguen automàticament quan plega el polític, que no anar creant llocs de funcionari, fer-lis proves a mida i que es quedin per sempre a l´ajuntament.

8. Com podeu presumir de que el proper mandat sereu transparents si en els últims anys no heu penjat l´execució final del pressupost?

» Hem preparat les eines que facilitaran la màxima transparència en la informació municipal. El Portal de transparència d´acord amb la llei que fou aprovada l´any passat. Està en condicions d´activar-se en les pròximes setmanes, per tant, en el proper mandat.

9. Perquè a Figueres tanta gent circula en bicicleta per les voreres posant en perill els vianants i l´ ajuntament ( policia local ) no fa res de res per solventar-ho

» Al centre de la ciutat, amb els carrers estrets, és difícil compaginar les bicicletes i els vehicles a la calçada. La manca de carrils bici fa que els ciclistes es sentin insegurs d´anar per la calçada. No obstant, no és pot permetre tampoc que es posi en risc als vianants de les voreres, hem de fer més pressió a través de la Guàrdia Urbana

10. Ara que la majoria de partits coincideix en fer un nou pavelló, vol dir que també recuperaran la idea del Sr Vila de fer un gimnàs que competeixi amb les empreses privades que treballem i paguem impostos a Figueres?

» No tots els partits porten al seu programa fer un nou pavelló i una piscina climatitzada. CIU sí. Considerem necessari fer un pavelló poliesportiu al servei dels clubs esportius i una piscina climatitzada al sud de la ciutat, no un gimnàs.

11. Des que és alcaldessa ha acomiadat a 6 càrrecs de confiança, alguns per canviar-los d´altres encara no tenen recanvi. Com pensa formar el seu equip?

» Sí, he reduït els càrrecs de confiança deixant els estrictament imprescindibles i necessaris. En la mateixa línia actuaré si encapçalo el govern dels pròxims 4 anys.

12. Com és que presumiu de gastar-vos uns 200 mil € en ajudes per pagar lloguer/llum/gas a gent que ho passa malament i llavors no us baixeu els multi sous que cobreu, i a part contractar càrrecs de confiança per valor d´uns 300 mil €? Gràcies.

» La despesa en pagament de lloguers, hipoteques, llum, gas, etc. han estat 400.000 euros, no 200.000 mil. Però comparar xifres de despesa en aquests termes distorsiona la informació, perquè el personal de confiança de l´ajuntament serveix a totes les àrees (urbanisme, cultura, serves socials) i a més d´atendre l´emergència social també s´ha de fer activitat per reactivar l´economia de la ciutat.

13. Si el Figueres puja a segona B t’agradaria fer un camp mes gran? Ets sòcia de la unió?

» Tant si el Figueres puja a 2a B com si no puja, el que farem és millorar les instal·lacions, amb el conveni que hem signat amb la Unió i amb el projecte, que ha de començar aviat de fer una zona de bar-local social

14. De tots els reptes que te, quin es el més prioritari per vostè.

» El repte de la cohesió. Els joves i els fills dels immigrants que han arribat a la ciutat en gran nombre des de 1998, han de sumar a la vida figuerenca i en el creixement de la ciutat. En cas contrari, correm el risc de crear bosses d´exclusió. La recepta és educació i formació, esport i generació d´oportunitats per a tothom, i també coresponsabilitzar-los en els deures i les obligacions. 
La segona prioritat, que està relacionada amb la primera, és la construcció d´un nou pavelló i la piscina climatitzada.

15. Com es pot passar dels comptes negatius de -9M€ a +3M€ en només 4 anys?

» Retallant la despesa, renegociant contractes amb proveïdors i optimitzant els recursos que tenim, frenant la inversió en obra i reorientar-la cap a despesa social i millorant els ingressos, que és símptoma d´una lleu recuperació econòmica a la ciutat.

16. Senyora Felip, llegint el darrer programa amb el que es van presentar i pel qual tenien majoria absoluta, veig que la major part de grans projectes no s´han dut a terme, per tant han incomplert el programa, i l´argument de la crisis no es vàlid ja que hi era des del 2008. Com podem els podem creure si a sobre tenen un imputat a les seves llistes? Salut

» El programa electoral s’ha complert en un alt percentatge en el que fa a l’atenció a les persones i la millora de l’espai públic. El que no ha estat possible ha estat abordar grans inversions, equipaments que prevèiem, com per exemple seguir amb el Pla de barris, per la crisis econòmica i sobretot per la falta de subvencions de la Generalitat, que tothom sap en quina situació econòmica es troba.

17. Sra. Felip, acaba una etapa en la que s´ha trobat acabant projectes ja iniciats per l´anterior alcalde, ara podrà començar a fer el seu equip pels nous projectes. Quins són els nous projectes que proposa 100% made in Felip?

» Els que crec necessaris per als nous temps que venen: per exemple, repensar el Museu de l’Empordà, la zona esportiva al sud de la ciutat (darrera hotel Ronda), l’hotel d’entitats a l’edifici de l’antiga presó) , el pol de salut al costat de l’Hospital i sobre tot, la reactivació de l’economia amb les subvencions directes a nous autònoms i emprenedors i a la contractació laboral de menors de 25 anys i majors de 45

18. On es re allotjaran els veïns del barri gitano que previsiblement seran desplaçats per la reordenació del barri. És dispersaran per Figueres? Per algun poble del voltant? Moltes gràcies per la seva atenció.

» En l´esborrany de conveni que ens presenta INCASOL i l’Agència Catalana d’Habitatge, i que serà el primer que posaré sobre la taula per consensuar amb tots els grups polítics de l’Ajuntament es proposa la dispersió en re allotjaments en pisos d’INCASOL arreu de Catalunya

19. Com penseu fer complir la sentència judicial que dóna la raó als veïns del Poble Nou declarant que les antenes de telefonia mòbil del C/ Balmes són il·legals?. Els veïns del Poble Nou porten 5 anys suportant unes antenes que són il·legals. Sentència judicial del contenciós 386/2012 demana: ‘el cessament de l’ús i posterior retirada de les antenes de telefonia mòbil instal·lades a l’edifici del carrer Balmes núm.25”.

» D’acord amb les recomanacions dels juristes de l´Ajuntament, per a evitar indemnitzacions a l’empresa de telefonia que té l´antena instal·lada al carrer Balmes 25, li hem d’oferir un nou emplaçament, ja que en el seu moment, es va donar llicència per instal·lar-la. Això és el que hem fet, buscar nous emplaçament per a poder moure la del carrer Balmes 25

20. Faràs una xerrada gratuïta en alguna escola privada com el Montessori o La Salle?

» Si la faig jo, les faig gratuïtes allà on em conviden, però em sembla que no em preguntes això. M’ho pots aclarir?

21. Hi ha algun projecte proper per posar en funcionament la ronda oest?

» Una proposta alternativa i més viable econòmicament que la ronda oest amb el túnel sota el castell, és la de fer el vial sud des del Centre penitenciari de Puig de les Basses cap al Parc Bosc i barri de sant Joan. Aquest vial ajudaria a anar des de la Nacional II a l´oest de la ciutat sense entrar a l´avinguda salvador Dalí

22. Perquè a Figueres no es veu mai la Policia Municipal per parcs, jardins, places, carrers etc…. com a moltes ciutats, dona una mostra de falta de seguretat espantosa a Figueres, Rambla, Pça. Catalunya etc… ORIS

» Ens calen més efectius, en el programa electoral portem la recuperació de la policia de barri i la contractació de 20 agents de la Guàrdia Urbana per a poder fer aquest servei.

23. Voldria un compromís ferm d´aplicar polítiques socials per a molts figuerencs que ho estan passant malament. La recuperació econòmica no es palesa i hi han famílies en situacions complicades. Augmentarà la despesa en temes socials?

» La despesa social ha augmentat un 30% en aquest mandat i em comprometo a que segueixi augmentant tant com sigui necessari.

24. Fins aquí arriba l´entrevista amb Marta Felip, cap de llista de CiU. Com ha passat amb altres entrevistats, queden nombroses preguntes per respondre. La candidata us atendrà en els seus actes públics per aclarir dubtes.

» Em poso a la vostre disposició per contestar-vos el que vulgueu saber, demà a l’acte final de campanya a partir de les 19.30 a la Plaça Catalunya i us demano el vot aquest diumenge 24 per poder rectificar en allò que haguem fet malament i crear els nous projectes necessaris per la ciutat.