1. Bona tarda a tothom. Estem a punt de començar el xat en directe amb Marta Felip. Podeu formular la vostra pregunta. Tindran prioritat els temes que no siguin reiteratius i ja hagin estat contestats. Benvinguts i endavant.

» Bona tarda a tothom i bones festes, a punt de començar

2. Hola Marta. La plaça del IES Muntaner no dóna molt bona imatge: gent fumant porros a totes hores, indigents amb brics de vi a les mans o excrements de gos (la senyalització que prohivia passejar el gos ja no hi és). Podríeu fer alguna cosa? Gràcies

» Si, podem fer-hi vigilància. Patrullatge se´n fa, però si haurà de ser amb més presència.

3. Bona tarda marta, ahir a una entrevista a tv vares dir que podría haber alguna novetat sobre els passos a nivell, ens podries avançar alguna cosa ? Moltes gracies i bones festes ¡¡¡¡¡

» Prefereixo no avançar res, em sap greu. És una possibilitat molt inicipient, prefereixo esperar a que hi hagi una possibilitat més avançada.

4. No havien dit que la nova pista coberta estaria acabada aquest Nadal? heu penalitzat l’empresa adjudicatària per incompliment?

» El director d´obra em diu que la pista estarà a final de gener. Ha d´arribar la coberta.

5. ¿De què serveix guardar els bolets de l’oficina de turisme en mig d’una rotonda? Rosa Maria Fernández Trias

» La plaça del sol, es convertirà amb una plaça semblanat a la Rambla nova que hi ha al Rally sud. Més ampla i més llarga que aquesta. Llavors, l´edifici on hi havia l´oficina de turisme serà útil per un projecte que tenim i farem un concurs d´idees per rehabilitar-lo, guardant la seva essència però adaptant-lo a l´estètica ubrana actual.

6. Bona día alcaldessa Per quan esta previst fer el camp de fútbol, pistes de petanca, etc als terrenys d´incasol a la zona del parc de les aigues? Bona nadal

» Bon nadal
Aquests terrenys, són de propietat privada (Incasol) i són edificables. Ara s´estan venent, com ha passat amb les parcel.les 6 i 15 i per tant no és convenient que hi fem obres que haurem de desmuntar si es ven la parcel.la. Hem de buscar espais que siguin de l´ajuntament i que no s´hi pugui edificar.

7. Quan trobareu espais per substituir els molts aparcaments que us heu carregat a la plaça Tarradellas, el carrer Monturiol, el carrer Caamaño…

» Aquest any 2017, comprem i arreglem tot l´aparcament dissuassiu de la ctra de Llança per fer-hi aparcament gratuït. També una parcel.la més al Parc de les Aigües.

8. Figueres fa pena de veure. perquè s’han de manternir uns treballaors que fan xantatge a la ciutat?

» Sí, realment és una gran llàstima aquesta vaga d´escombraries que estem patint. Però saps que el dret de vaga està reconegut i tant, si són vagues justes com injustes com aquesta, perqué no hi ha motiu, ens deixen lligats de mans davant del xantatge de fer vaga els dies de Nadal que fan molt mal a la ciutat.

9. A mi m´agradaria que s´aclareixi tot el tema al voltant del seus sous. – Quan cobra d´alcaldessa? – quan de la diputació? – Del consell comarcal? – De l´empresa Xaloc? – algun altre sou public?

» El meu sou és totalment públic i està penjat al portal de transparència de la web de l´Ajuntament. Cobro 24.624 euros bruts de l´ajuntament de Figueres i 60.000 euros bruts de la Diputació, i m´aplico una retenció d´IRPF del 37%, per tant, cobro 53.313,12 euros nets.
Fa temps que ho vinc repetint però qui no ho vol entendre no ho enten.
No cobro cap més sou públic ni privat. Al Consell comarcal no hi soc, a Xaloc tampoc, Xaloc és un ens de la Diputació no és una empresa, i en el mandat anterior n´era presidenta, com ara ho sòc del Patronat de turisme costa brava, que també és un ens de la Diputació, i això se´m paga dins del sou de Diputada provincial. Per tant, no cal que busqueu més sous. Considero que és un sou just per la responsabilitat i dedicació que té un Alcalde que ha de gestionar una ciutat de 46.000 habitants amb un pressupost de 52 milions d´euros. Qui vulgui més explicacions, no tinc cap inconvenient en donar-les.

10. Ciutat bruta, incívica, deixada,, trista. Tens algun pla de xoc per Figueres?

» Sí, la renovació total del servei de recollida d´escombraries i neteja viària, ara que ha acabat els 15 anys de vida de l´empresa Ecoserveis i la incorporació de més policia municipal.

11. Bona tarda. Per què tanqueu la piscina municipal entre el 24 de desembre i el 6 de gener?

» La piscina es tanca aquests dies per manteniment de les instal.lacions, buidatge de l´aigua i s´aprofitarà per pintar i per canvi de retolacions i d´imatge corporativa.

12. esta previst iluminar i arreglar la plaça de palmera, ja que tant la Font com el terra esta amb un estat lamentable, per no parlar dels bancs que estant plens de pixats i cartrons

» La font tornarà a funcionar al mes de gener, s´han portat a restaurar els surtidors. La meva voluntat també és arreglar la plaça ara que hem arreglat els carrers que l´envolten, tot dependrà de les disponiblitats pressupostàries. Espero poder fer-ho en els propers anys.

13. Teniu previst enllaçar els nous vials de darrere de Vilatenim amb el recinte firal dins de la fase actual del desdoblament de la C-260?

» Si, en el projecte de desdoblament hi ha el vial nord que connectarà amb la ctra de Llançà i el vial sud que connectarà amb el recinte Firal

14. Benvolguda alcaldessa, Crec que tots els figuerencs som conscients de la problemàtica a la zona oest de la ciutat, i que tots plegats hem de fer un esforç per solucionar-ho, però al pressupost municipal del 2016 s´hi va dedicar només un percentatge ínfim del total. Preveuen que això canviï de cara al 2017?

» Des de fa anys es ve dedicant una part important del pressupost a la zona oest, barri de Sant Joan, o també anomenat barri gitano. Has de sumar tant la intervenció social, amb el Pla de desenvolupament comunitari com el pressupost d´obres i manteniment, com el pressupost de guardia urbana i pla de barris de vigilància especial, que amb hores extres costa molts diners. De cara al 2017 espero un retorn d´algunes persones de les que hi viuen, més civisme per part d´ells i per respecte als seus veïns.

15. Bon dia, perque a la depuradora no s´hi posa un mur o alguna protecció, per evitar la imatge que dona al pasar per el costat? abans hi havien arbres i almenys tapava una mica la imatge del recinte.

» La depuradora estarà en obres en breu, s´hi fan obres d´ampliació i adeqüació a les exigències europees. Es solventarà aquest tema.

16. Bona tarda Marta.Caminant per la ciutat trobo continuament excrements de gossos. Teniu pensada alguna acció per lluitar contra aquest tipus d´incivisme?

» Sí, més denúncies. Aquest any 2016 hem posat sancions per un import total de 24.000 euros. Espero que això faci canviar els comportament de alguns amos de gossos.

17. Perquè es presenta un proposta d´acord als treballadors en vaga que no ofereix cap garantia jurídica amb la reforma laboral?

» Això no és cert. L´ajuntament està oferint una proposta als representants sindicals que compren totes les garanties de manteniment del lloc de treball, salarials i laborals que tenen fins ara.

18. Bona tarda Marta, penseu impulsar a curt termini una millora de les freqüències dels busos urbans? O un canvi en les línies?

» Si, FISERSA ha preparat un projecte de canvi de línees i parades del bus urbà que permetrà millorar les freqüències.

19. Va haver-hi eleccions amb moltes promeses. encara cap de concretada i menys cap fet. Mas Torrent, la presó (convertida en escola), el nou poliesportiu.

» Discrepo de la teva opinió. Ara que estem a final d´any i portem un any i mig de mandat presentarem el balanç del que hem anat fent, algunes coses acabades i altres començades, com és el concurs pel projecte del nou poliesportiu que s´ubicarà a la zona del Parc dels Olivars. I moltes altres actuacions que portàvem en programa electoral. I encara queden dos anys i mig de mandat, veuràs com s´aniran concretant.

20. Als voltants del col·legi Josep Pallach va indicar que es podria aparcar els vehicles a la zona de bus per deixar la mainada. Aquesta setmana la Guàrdia Urbana ha sancionat alguns conductors. Tenen un problema de comunicació a l’Ajuntament?

» A la plaça Tarradellas, la banda que va entre carrer Pella i Forgas i Sant Roc, es pot parar un moment per deixar la mainada al col.legi Pallach. Si t´han multat en aquesta zona, envia un correu a alcaldia@figueres.org i revisarem l´expedient.

21. Hola, quan hi haurà algún policía que reguli el pas de la mainada que va de la marca de l´ham i travessa per el carrer ricard Giralt, provocant que els que anem amb cotxe haguem de frenar per no atropellar-los???

» En aquesta zona hem arreglat tot un traçat peatonal per a que la mainada camini per allà amb tota seguretat per ells i pels cotxes que circulen. El problema es quan no ho compleixen i passen pel mig de la rotonda. Haurem de posar vigilància.

22. Bona tarda. Ha servit d´alguna cosa la modificació de les ordenances en relació a la xarxa de pidolaires que s´ha establert a la ciutat? Encara d´els pot veure “treballant” en alguns semàfors de la ciutat. Gràcies.

» Si, puc constatar que encara hem d´incidir sobre aquests pidolaires que segueixen, al carrer Mendez Núñez sobretot. Hi estem a sobre.

23. FINAL DE XAT. Fins aquí arriba l’últim xat d’aquest any amb Marta Felip. Agraïm la seva predisposició. Les preguntes pendents passen a la pròxima trobada de gener. BON NADAL a tothom. Gràcies, alcaldessa, per compartir aquesta estona amb els nostres lectors.

» Gràcies pel vostre interès. Us desitjo molt bones festes a tots i ens veiem l´any que vé. Els millors desitjos per tots vosaltres.