Aquest passat cap de setmana, Figueres s’ha omplert d’activitat creativa. Per una banda, de dijous a dissabte, la ciutat ha acollit la mostra de dansa contemporània Agitart, un projecte que ja havia estat distingit amb una de les Beques Agita de l’Ajuntament de Figueres i que ha dut als nostres carrers més de vint-i-cinc actuacions, oferides per una seixantena de ballarins i complementades amb exposicions de fotografies, escultures i vídeos. Per l’altra, dissabte passat, a la Rambla, vam tenir ocasió d’assistir a Dizaina, la Fira de Disseny que, ja en la tercera edició, ha reunit enguany quaranta-dos expositors i ens ha ofert, sota el tema d’aquesta edició -la tramuntana-, les propostes dels diferents dissenyadors a més de tallers per a joves i adults, concerts i altres activitats.

Estic contenta que Figueres aculli iniciatives d’aquesta mena, per diversos motius.

En primer lloc, perquè recolzar les capacitats i les aptituds de la gent de casa és tasca de les institucions, que han de vetllar no només perquè no es malbarati el capital humà del qual disposa la ciutat sinó perquè es fomentin propostes d’aquestes característiques; hem de ser una ciutat que facilita la realització dels projectes amb talent, no una ciutat que encotilla i no permet desenvolupar la creativitat.

En segon lloc, per la complicitat que aquestes propostes han sabut teixir amb la ciutat: l’Agitart ha col·laborat amb alumnes de l’Institut Alexandre Deulofeu -on es pot cursar el batxillerat artístic- realitzant algunes coreografies, i ha comptat amb el suport de l’associació Joves Voluntaris de Figueres per a les tasques organitzatives. Dizaina, per la seva banda, i malgrat el caràcter obert dels participants, ha recollit un bon gruix d’expositors empordanesos; en ambdós casos, s’ha comptat amb la col·laboració, en diferents graus i maneres, d’entitats i establiments locals.

En tercer lloc, celebro que aquestes iniciatives les dugui a terme gent jove, nois i noies que, amb enginy i esforç, han estat capaços de tirar endavant el seu projecte, que no han escatimat entusiasme ni treball a l’hora de materialitzar la seva idea en una realitat ben concreta.

Estic convençuda que aquest és l’esperit que ens cal fomentar, entre els nostres joves però també entre tots els figuerencs. I, de les moltes característiques positives que podríem enumerar de les dues iniciatives que hem acollit aquest cap de setmana passat a la nostra ciutat –foment de la creativitat, col·laboració local, propostes de joves creadors- jo en destacaria una: la que ens ensenya que, amb entusiasme, esforç i talent, els projectes poden reeixir, malgrat els entrebancs, les dificultats i els temps difícils. Penso fermament que és tasca de l’Ajuntament recolzar iniciatives que treballin en aquesta direcció. 

ARTICLE PUBLICAT AL SETMANARI DE L’ALT EMPORDÀ EL 8 DE JULIOL DEL 2014