El pressupost és l’eina fonamental que tenen les administracions per poder aplicar les seves polítiques i contribuir, així, al benestar i el progrés dels seus ciutadans. Sense pressupost no hi ha acció política, i sense acció política s’alenteix el ritme de la ciutat. Aquest 2017 vam aconseguir aprovar de forma definitiva els comptes municipals al mes de juny, és a dir mig any després del que seria recomanable. L’aritmètica del plenari obliga a una complexa negociació i l’actual fragmentació política –entre grups municipals, i no adscrits- suma fins a 9 sensibilitats diferents. Aquesta és una realitat que ens obliga a tots a ser dialogants, flexibles i generosos en els nostres plantejaments.

Amb aquesta voluntat, des del govern del PDECat els últims dies hem començat amb la resta de grups la negociació del pressupost municipal de 2018. És una proposta realista però ambiciosa, que dona resposta a les necessitats més urgents que té la ciutat i que, com no podia ser d’una altra manera, presento amb la mà estesa a totes les formacions polítiques per buscar el consens més majoritari possible. Però en aquesta ocasió ho faig amb un punt de partida molt clar i irrenunciable: Figueres no pot esperar.

El pressupost de 2018 ha de ser plenament operatiu al gener perquè l’Ajuntament necessita els comptes per treballar des del primer dia de l’any. Hi ha necessitats que no es poden demorar més en el temps, com és, per citar només un exemple, la reivindicada millora del servei de neteja i recollida d’escombraries. Qualsevol retard en l’aprovació dels comptes per l’any vinent tindria repercussions negatives, en forma de bloqueig d’inversions o la paralització temporal de serveis municipals.

D’aquesta forma encaro la negociació del pressupost, perquè la ciutadania espera dels polítics que resolguem els seus problemes i no que n’hi creem de nous. Confio en la responsabilitat de tothom i trobar en la resta de grups més sentit de ciutat que tacticisme partidista; més voluntat d’acord que ganes de desgastar el govern.

La meva missió com a alcaldessa serà esgotar la via de la negociació per sumar un acord el més majoritari possible que ens permeti aprovar inicialment el pressupost el proper mes de desembre. Però vull avançar als figuerencs que si això no és possible perquè s’imposen els interessos partidistes i no hi ha possibilitats de tancar un acord, convocaré d’urgència un ple municipal, abans de les festes de Nadal, per sotmetre’m a una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos.

Des de l’equip de govern del PDECat a Figueres prioritzem la necessitat d’evitar la paralització de la ciutat i estem convençuts que amb voluntat política podem tenir uns pressupostos a partir de l’entesa i la negociació. Però ni volem ni podem renunciar a totes les eines que l’actual sistema democràtic posa al nostre abast, i la qüestió de confiança n’és una. Assumeixo aquest plantejament sense por i amb la profunda convicció que com a servidora pública només em pot moure l’interès comú. Aquest ha estat sempre el meu compromís personal i polític amb Figueres i la seva gent.

Article publicat al setmanari de l’Alt Empordà el dimarts 28 de novembre de 2017