Un reduït grup de persones sabien que feia quasi una setmana, des de dilluns 23 de gener, que havia redactat els decrets de cessament del govern dels tres regidors del PSC de Figueres. Però no els vaig signar fins dissabte passat, després d’un últim intent perquè els socialistes abandonessin el tacticisme i assumissin les seves responsabilitats. L’espera va ser en va i finalment es va imposar el convenciment que cessar-los era el millor per a la ciutat i una mesura indispensable si ens creiem que els servidors públics hem d’estar, per sobre de tot i com el seu nom indica, al servei de la ciutadania.

El PSC havia decidit fa uns mesos canviar el seu ordre de prioritats i convertir les seves àrees de govern en un vedat partidista, al servei de no se sap quina causa, encara que això suposés perjudicar al conjunt de figuerencs. L’enrocament en el procés de negociació del pressupost del 2017 i la irresponsabilitat de pretendre tombar la nova concessió del servei de recollida d’escombraries, per pura manobra política, trencava definitivament la confiança amb el portaveu del PSC, Pere Casellas, i no feia res més que confirmar el que ja intuíem: les seves aspiracions partidistes no tenien límit i era capaç d’arrossegar-nos a tots, si no hi posàvem fre, cap a una deriva de conseqüències imprevisibles i a una utilització vergonyant dels col·lectius que més necessiten els ajuts socials.

Perquè és una absoluta fal·làcia que al pressupost del 2017 quedessin desateses les necessitats socials. En dos anys, el pressupost destinat a benestar social s’ha incrementat prop d’un 25%, de 2.531.000 euros el 2014 a 3.142.000 euros el 2016. Però és que a més, en l’últim any, hem adquirit 20 habitatges per destinar-lo a emergències socials. I aquesta és la línia a seguir.

Casellas menteix també quan ara diu, sense posar-se vermell, que el seu grup s’oposa al projecte del Museu del Circ. Només cal llegir l’acta de la reunió de la Comissió Figueres 2018 del passat 28 de setembre per trobar-hi transcrit que l’aleshores regidor de Cultura del PSC, Alfons Martínez, “diu que el seu grup dona suport al projecte tenint en compte les disponibilitats pressupostàries”. La coherència tampoc és un valor dels socialistes figuerencs.

El que hauria d’explicar el PSC és que volia crear, en el futur pressupost, el seu ajuntament particular, una mena de govern paral·lel amb el seu propi virrei, a costa de perjudicar, aprimar i deixar sense recursos la resta d’àrees del govern. Intolerable per a una ciutat que, a banda de la necessària resposta social, requereix d’eines de reactivació i dinamització econòmica per seguir remuntant la crisi. Ja ho ha deixat escrit Casellas a les xarxes socials, davant la sorpresa de molts: ell volia treballar només per als “aturats, desnonats i vídues”. Nosaltres governem sempre per al conjunt dels figuerencs, sense etiquetes. Aquesta és la diferència.

Article publicat al setmanari Empordà el dia 31 de gener de 2017