Diumenge no només es va commemorar que fa 139 anys, l’octubre de 1875, el rei Alfons XII va atorgar a Figueres el títol de ciutat, sinó que es va homenatjar a tots els figuerencs i figuerenques, persones i institucions que han dut a terme una tasca destacada i mereixen ser recordats per la seva trajectòria, formant part de la memòria col·lectiva de la ciutat.

Des d’aquell llunyà 1875, Figueres ha consolidat i desenvolupat la seva condició i s’ha convertit en una de les ciutats més pròsperes del nord del país, una referència per tot el territori, un destí per a la gent d’arreu que ens visita.

Som la capital de l’Alt Empordà, i l’Empordà no es qualsevol comarca. És una terra amb una forta personalitat i coneguda arreu del país i fortament determinada en aquests últims temps a ser un referent en riquesa enològica, gastronòmica, cultural i comercial.

La nostra ciutat, és una ciutat de serveis oberta a la comarca. Serveis a les persones, logístics i administratius que abasten ben bé una àrea d’influència de 150.000 habitants

Aquests actius no ens poden fer caure en el cofoisme. Per tant hem de pedalar, i molt per promocionar la ciutat a l’exterior, fer-la atractiva coma ciutat desitjable per a visitants i com a terra d’oportunitats per als que hi vivim i per als qui hi vulguin venir a viure-hi.

Però i la Figueres endins? Qui la fa? La Figueres endins és la Figueres de les persones i les associacions.

El fet que a la nostra ciutat ens trobem amb una gran quantitat d’associacions és conseqüència del nostre tarannà i també fruit d’una llarga tradició que, ja des del segle XIX, ha marcat la vida de la ciutat; la preocupació per les arts, les lletres, la política o els esports, ha estat divisa habitual en la Figueres de l’últim segle i aquest interès per la ciutat.

Figueres te registrades un total de 905 associacions, entitats i col·lectius. Sigui quina sigui la seva activitat estareu d’acord amb mi que aquest total de persones que s’agrupen per desenvolupar accions comunes, manifesten una voluntat i unes ganes de fer coses conjuntament en benefici de la ciutat i de la seva gent, i aquesta voluntat, no té preu.

El desig de participar i d’activar-nos en comú, desig heretat de les generacions que ens han precedit i que ja forma part del nostre ADN ha acabat dibuixant un model de ciutat participativa on el paper d’associacions i entitats és de vital importància per al desenvolupament ple, ric i complet de Figueres.

Aquesta força de gran valor, naturalment, mai ha estat imposada; ha nascut dels propis figuerencs i no podria ser substituïda per programes de govern ni per activitats organitzades des del consistori.

Moltes de les entitats són autèntics braços de l’Ajuntament en la programació, dinamització i difusió de l’activitat cultural i social. Les seves instal·lacions arriben a fondre’s de tal manera amb les de l’Ajuntament que segur que molts  figuerencs no saben que, de fet no són municipals, però com si ho fossin.

Fixeu-vos que s’ha homenatjat a dues persones reconegudes per la seva trajectòria com a director i com a presidenta d’una entitat: el Sr. Pitxot i la Sra. Subiròs. Mentre que el Sr.Dalfó, escriptor i editor de la revista Canigó, ha estat un referent cultural a la Figueres de la segona meitat del segle XX, així com també  la catequística, la nostra Cate.

El llistat d’homenatjats evidencia d’una manera clara i contundent que la nostra ciutat pot presumir, sense falsa modèstia, d’unes entitats, que en ocasions difícils han esdevingut el motor que ha mantingut viu el pols cívic i cultural, i d’unes persones que a nivell particular amb la seva dedicació i a vegades, per què no dir-ho, amb el seu sacrifici han contribuït d’una manera decisiva a enriquir culturalment i a transformar socialment la nostra comunitat.

Voldria tenir també un record per a Joan Guillamet, fundador de la revista Canigó, historiador, escriptor, fill predilecte de Figueres des de 2008, i traspassat fa justament cinc dies i a qui, dissabte, a l’Església de Sant Pere, la ciutat li va retre l’últim homenatge. Com alcaldessa, he tingut l’honor d’entregar aquestes distincions en nom de l’Ajuntament de Figueres, i m’agradaria dir-vos que ens sentim orgullosos de cadascuna de les persones i entitats reconegudes. Persones i entitats que han dedicat molt d’esforç perquè la nostra ciutat sigui cada dia una mica millor.

Per acabar m’agradaria fer-ho amb unes paraules que Carles Rahola va publicar l’any 1933 en el seu “Breviari de ciutadania”.

“Cal que penseu que la vostra tasca, per humil que sigui, ha de transcendir a la vostra ciutat o al vostre poble. Cadascú dóna una nota individual, i com més individual, com més original sigui, millor; però hom no ha d’oblidar que del seu esforç i de la seva obra ha de beneficiar-se’n tota la col·lectivitat”.

I aquesta ha estat la nostra voluntat: homenatjar aquelles persones i entitats que ja han transcendit  la ciutat, que han transcendit Figueres, formant part de la seva història.

ARTICLE PUBLICAT AL SETMANARI DE L’ALT EMPORDÀ EL 21 D’OCTUBRE DEL 2014