“No et descoratgis mai i que res no et descoratgi. L’home es fa en un etern recomençar”, escrivia l’enyorat Josep Pallach. Aquesta cita del polític i pedagog figuerenc ens és de gran utilitat a dia d’avui, quan els embats de la crisi estan afectant a molta gent i, en molts casos, portant-la fins a la desesperació. El descoratjament i la sensació de que no hi ha sortida és palpable en molts sectors de la nostra societat i a Figueres no en vivim d’esquenes. Per això, quan em pregunten què m’enorgulleix més d’aquests dos anys que porto com a alcaldessa, la resposta és clara: haver estat capaços, com a ciutat, de resistir aquest embat, malgrat les dificultats.

Mentrestant, la temptació antipolítica i/o populista és allà fora i la resposta que hi hem de donar, especialment per part dels qui tenim responsabilitats de govern, ha de ser contundent: reforma permanent i reforç dels principis inherents a la democràcia liberal i al model social europeu, el qual ha sabut combinar magistralment una economia social de mercat amb un estat del benestar convertit en símbol d’identitat.

CDC, com a partit democràtic i catalanista, és dipositari i valedor dels valors que sustenten el model econòmic i social europeu. I els que, sota la marca Convergència i Unió, ens trobem ocupant algun càrrec institucional ens hem de mantenir fidels als nostres principis i posar a les persones, a la ciutadania, en primer lloc. No ha de ser qüestió de retòrica buida de contingut, sinó una convicció que ha de conduir a l’acció. Ara, més que mai, és l’hora de la política.

Tot en la línia de la millor tradició humanista que ens fa com som. Una tradició sedimentada al llarg de la història i que ha de ser la base d’un nou pacte social i intergeneracional. El camí del progrés és sinuós i, en els moments que el trajecte es fa més difícil, reafirmar-nos en els nostres principis més profunds és la millor garantia per encarar el nostre futur comú. Un futur on els nostres fills i néts puguin viure en llibertat i prosperitat.

D’aquí ve la transcendència d’aquestes properes eleccions municipals. Perquè primer de tot, som ciutadans, i més enllà dels partits, entesos com a instruments per aconseguir l’objectiu del bé comú, a mi em segueixen interessant molt més les persones. Hem de consolidar Figueres com a ciutat d’oportunitats perquè la gent hi visqui millor.

Venim d’un segle que ha estat el del triomf de les ciutats, erigint-se com la mena d’hàbitat que les societats humanes han escollit com a idoni per al ple desenvolupament de les potencialitats personals i col·lectives. El gran repte que s’obre davant nostre és mirar d’universalitzar, mantenir i ampliar els estàndards de benestar assolits, revisant, si cal, els mitjans que ho fan possible i, en definitiva, la pròpia idea de progrés. Aquest és l’objectiu que em mou a l’hora de fer política. El benestar dels figuerencs és possiblement la millor raó que ho justifica.

ARTICLE PUBLICAT A L’HORA NOVA EL 17 DE MARÇ DEL 2015